טיפים לכתיבה נכונה
אנחנו נמצאים בסיפה של שנה אזרחית חדשה, 2016. באופן אישי, אני לא מרגישה כל צורך לחגוג את היום הזה משום שעבורי, ראש השנה העברי הוא ראש השנה האמיתי. בכל זאת, ראש השנה האזרחית הוא ציון דרך עבורי בפעילות העסקית והציבורית שלי ושל האנשים מסביבי. הרי בסופו של דבר, רובנו מציבים יעדים עסקיים לפי השנה האזרחית ולא לפי השנה העברית. לכן, אני רואה את התאריך הזה כהזדמנות לאחל לכם ולי איחולים חמים וגם להאיר את עיניכם במשהו, והפעם – כתיבה נכונה בשפה העברית.
חשיבות העושר הלשוני בכתיבה עסקית
כשאנחנו מעשירים את השפה, אנחנו לא רק גורמים לקורא לגלות עניין במאמר או במסמך שכתבנו, אלא גם גורמים לו ליהנות מהקריאה, שזו משימה לא פשוטה בכתיבה בעולם העסקי. אנחנו גם גורמים לו להרגיש שהוא יוצא נשכר מהקריאה הזו: שהוא נתרם ומעשיר את אוצר המלים האישי שלו כתוצאה מהקריאה. גם המוניטין שלנו ככותבים טובים עולה בעיניו, וייתכן שהוא ירצה לקרוא עוד ממה שאנחנו כותבים.
דוגמאות להעשרת השפה בכתיבה עסקית
מבחינה נורמטיבית, השפה העברית הדבורה הדלדלה בשנים האחרונות. אנו רואים דוברים רבים שמשתמשים שוב ושוב באותן מלים לתאר דברים שונים. לדוגמה: המילה "מדהים". דוגמה נוספת לכך היא ריבוי השימוש בשמות תואר "משמעותי" ו"מרכזי" בהשוואה לשמות תואר אחרים, שהשפה העברית, על כל רבדיה, עשירה בהם. במאמר זה אשתמש בתובנות הלשוניות של ד"ר לאה צבעון, חוקרת לשון חשובה ומוערכת על השימוש המוגבר של דוברים במלים "משמעותי" ו"מרכזי" במקום מלים אחרות. אז תודה לך, לאה, שהיא לא רק אישה רבת ידע אלא גם אישה נחמדה ונעימה.
האם רק נדמה לנו שהשפה העברית מדלדלת ?
לפני שאני ניגשת לדוגמאות של ד"ר צבעון על המלים שיכולות להחליף את "משמעותי" ו"מרכזי" ולהעשיר את השפה שלנו, אני רוצה להרחיב מעט על הדלדלות השפה, טענה שאני שומעת מהרבה נועצים שלי בליווי האישי וממשתתפים בסדנאות הפנים-ארגוניות שלי. כאן צריך לדייק: הדלדלות השפה היא יותר מההיבט הנורמטיבי, של שפה תקנית לפי כללי האקדמיה ללשון העברית. העברית היא שפה חיה, נושמת ובועטת, והדוברים שלה, בין אם מהגרים מחבר העמים, מאתיופיה או דוברי ערבית מבית יוצרים מלים חדשות ומשתמשים בה באופן פעיל. גם הרבה דוברים מושפעים מהשפה האנגלית, שהולכת וחודרת למקומותינו בכל הערוצים. אז למה בעצם אנחנו מרגישים שהעברית עשירה פחות ?
הסיבות להדלדלות העושר הלשוני
יש הרבה סיבות להדלדלות העושר הלשוני. הנה כמה מהן: הפחתת הקריאה, התוכן העשיר במרשתת (רשת האינטרנט) שהוא חף מתקינות לשונית בניגוד לאמצעי התקשורת הרשמיים, הבלוגים, התרופפות המשטור באמצעי התקשורת הרשמיים לשפה נכונה או תקינה ובעיקר ריבוי ערוצי התקשורת לשפה העברית, שגם בהם השפה היא חופשית ואינה עוברת צנזורה של האקדמיה ללשון העברית. השנה האזרחית החדשה הבאה עלינו לטובה היא הזדמנות בשבילי להביא בפניכם קצת מידע כיצד להחליף את המלים "משמעותי" ו"מרכזי" במלים עשירות יותר מביתה של ד"ר צבעון.
ריבוי אמצעי תקשורת = ריבוי דרכים להבעה עצמית
אחד האמצעים בכל גיל להעשיר את הידע בכל שפה שהיא היא קריאה שלה. אכן, יש אמת מסוימת בסברה שהשפה העברית עשירה פחות בפי הדוברים. אחד התוצרים של העידן המודרני הוא הפחתת הקריאה. אנשים קוראים פחות. כחסידה נאמנה של הקריאה, וכתולעת ספרים בנשמתי, זוהי הזדמנות בשבילי להטיף שוב לכל אחד לקרוא: ספרים, עיתונים, בלוגים, פוסטים. ככל שאני קורא יותר ובפרט טקסטטים קאנוניים, אני מעשיר אתהשפה. אין ספק, שלמי שאין זמן לקרוא, יכול לקרוא מידי יום פרק בתנ"ך. זהו הטקסט הקאנוני של העברית.
ברכות לשנה האזרחית החדשה
האם יהיה הבדל משמעותי בחיים שלנו מיום שישי האחד בינואר 2016 ואילך ? בהזדמנות זו מאחלת לכם שנה אזרחית פורייה, מספקת ומהנה; שנה של מיצוי אפשרויות אישיות ושל שמחה בלב. כן, גם במקום העבודה.
השימוש המוגבר בשפה במלים "משמעותי" ו"מרכזי"
הנה כמה דוגמאות לשימוש המוגבר במלים "משמעותי" ו"מרכזי".
- ישנם הבדלים משמעותיים בין עם ישראל לבין עמים אחרים.
- ראש הממשלה פעיל בזירה הבין-לאומית המרכזית, והמוקד המרכזי של פעולתו הוא קליטת העלייה.
- יש שינוי משמעותי בתפיסות המרכזיות של השמאל, ויש גורמים משמעותיים המשפיעים על היחסים בקואליציה.
יש גם חלופות אחרות למלים "משמעותי" ו"מרכזי"
מי צריך מילים כגון חשוב, נכבד, ניכר, ממשי, גדול, עיקרי, מיוחד, ברומו של עולם, בולט ועוד – כאשר יש לו מאגר של שתי מילים גבוהות ומקובלות לכאורה – משמעותי ומרכזי. הנה דוגמאות לשימוש חסר המשמעות במילים הללו והצעות לשימושים במלים אחרות: המילה המסומנת בירוק היא המילה המומלצת לשימוש במקום "משמעותי" או "מרכזי".
- יש כאן דוגמה משמעותית לניגוד העניינים ביניהם.
והכוונה: דוגמה בולטת. - המועמד זכה ברוב משמעותי.
והכוונה: המועמד זכה ברוב גדול. - הישנות התופעה מחלישה באופן משמעותי את ההסבר.
והכוונה: מחלישה מאוד. - חילופי הנוסחאות מערערים בצורה משמעותית את גרסתו.
והכוונה: מערערים עד מאוד. - הפירושים גורמים שינוי משמעותי במסקנות.
והכוונה: שינוי מהותי. - המונח שכיח באופן משמעותי בטקסט הראשון.
והכוונה: שכיח במידה ניכרת. - מדובר במהפכה משמעותית בייצור היין.
והכוונה: מהפכה של ממש. - רוב משמעותי הצביע בעד נסיגה.
והכוונה: רוב נכבד. - השאלה המרכזית שמשכה את תשומת לבו היא שאלת הפליטים.
והכוונה: השאלה שמשכה את תשומת לבו במיוחד. - זו נקודת המוצא המרכזית להבנת עבודתו.
והכוונה: זו נקודת המוצא להבנת עבודתו. - שתי בעיות מרכזיות משכו את תשומת לבו.
והכוונה: שתי בעיות עיקריות.
כשכתיבה נכונה היא גם כתיבה בשפה עשירה
בואו ונשים לב לשימוש הזה ונשתדל לשגר בשנת 2016 מסרים חשובים ולא משמעותיים, שיביאו בעקבותיהם שינויים מהותיים ולא שינויים משמעותיים, ונעלה בהם בעיות עקרוניות בשימוש בשפה ולא בעיות מרכזיות.
גם אלה הם האיחולים שלי אליכם לכבוד השנה האזרחית החדשה. במאמרים הבאים תוכלו למצוא עוד מידע על כתיבה נכונה
עוד מאמרים בנושא כתיבה: