כתיבה נכונה של מספרים בעברית משדרגת את הכתיבה העסקית שלנו
רבים, ואני יכולה להגיד גם טובים, מתבלבלים בהתאמה בין שם העצם, לדוגמה הצעה, לבין המספר שלה. גם בעל פה וגם בכתב, אנשים שואלים אותי בלי הרף: "אז תגידי, אומרים שלושה שקל או שלוש שקל" ? בפוסט הזה בחרתי לרענן קצת את הכללים בכתיבה נכונה של מספרים בעברית, כדי לעזור לכם לשדרג את הכתיבה העסקית שלכם. צריך לזכור, כי השגיאות בהתאמה בין שם העצם למספר נחשבות חמורות יחסית לשגיאות האחרות בעברית. פגשתי לא מעט אנשים שפסלו לגמרי תוכן שהייתה בו שגיאה אחת במין של המספר. לפעמים זה יכול לסכל מהלך שיווקי שלם, שהושקע בו הרבה כסף או כתיבה ניהולית מהוקצעת. חבל.
הנזק שגורמות השגיאות בהתאמת המין למספר בכתיבה עסקית:
- פוגעות בתדמית שלנו, הכותבים.
- מפחיתות מיכולות השכנוע שלנו בכתב.
- מפחיתות מבהירותם של המסרים ומחדותם של התכנים.
מה הכלל לשם המספר בכתיבה נכונה בעברית ?
בעיקרון, שם המספר מתאים לשם העצם שהוא מתאר לפי המין שלו ולא משנה הסיומת של של שם העצם. תמיד צריך לחשוב על המין של שם העצם המדובר ביחיד. (לדוגמה, אסיפות, ביחיד זה אסיפה).
1. להתעלם מהסיומת של המילה ולהתייחס רק למין שלה
לכן, גם אם המילה חלונות מסתיימת בסיומת נקבה של ות, כיוון שחלון הוא זכר (חלון אחד) אנחנו אומרים שלושה חלונות. המילה צומת היא בסיומת נקבה, אבל היא למעשה זכר. לכן, לא אומרים "צומת מסוכנת", אלא צומת מסוכן, ולכן גם אומרים רבעה צמתים ולא ארבע צמתים.
2. אז איך מתאימים את המספר לשם העצם בצורה נכונה בכתב ?
פשוט מאוד. האקדמיה ללשון מקלה מאוד בהתאמת המין והמספר, והיא אומרת את הדבר הבא: אפשר לכתוב בספרות או במלים את המספר, אחרי שזיהינו אם הוא זכר או נקבה. (הפכנו אותו ליחיד – חלונות -> חלון, ילדים -> ילד, צמתים ->צומת ). לפי המין של שם העצם, אנחנו בוחרים את שם העצם של המספר. להרחבה בנושא כתיבת שם המספר בעברית, כדאי לפנות לאתר האקדמיה ללשון העברית.https://hebrew-academy.org.il/category/%D7%A9%D7%9D-%D7%94%D7%9E%D7%A1%D7%A4%D7%A8/
3. עקביות בהצגה היא שם המשחק
אלא מה, צריך להיות עקביים במסמך אחד ולהשתמש או בספרות או במלים כדי לציין מספרים, לא לשלב ביניהם באותו מסמך או באותו דף. לא לכתוב: החברה נתנה 4 מענקים לעובדים מצטיינים, וגם שלושה בונוסים לאנשי מכירות מצטיינים. לכתוב: החברה נתנה 4 מענקים ו-3 בונוסים, או החברה נתנה ארבעה מענקים ושלושה בונוסים (הלוואי..).
4. אז אומרים עשרים שקל או עשרים שקלים ?
שם העצם בא ברבים אחרי שם המספר עד עשר ועד בכלל, למשל: 'שלושה שקלים' ולא שלושה שקל, 'חמישה אחוזים' (ולא 'חמישה אחוז'), 'תשעה אנשים', 'עשרה ימים'. אחרי מספרים הגדולים מעשר אפשר לספור את שם העצם ביחיד או ברבים: עשרים שנה או עשרים שנים; חמישים ושלושה שקל או חמישים ושלושה שקלים.
5. האקדמיה ללשון העברית ממליצה להשתמש ביחיד לשמות העצם הבאים:
- יום
- שנה
- נפש
- איש
- ראש
- אחוז
- שמות מטבעות
בשמות אחרים לא מומלץ להשתמש בלשון יחיד. לא סביר שמישהו יאמר:
- הזמנו מאתים ושלושים מזגן לחדר המחשב.
עוד מאמרים בנושא כתיבה: