סדנאות בכתיבה עסקית לעורכי דין

למה עורכי דין בכלל צריכים הדרכה בכתיבה ?

התקשורת היא כלי העבודה הבסיסי של עורך הדין, ועליו לשלוט ברזיה, בעל פה ובכתב. אלא מה, עורכי דין כיום צריכים לשלוט גם בכתיבה משפטית וגם בכתיבה עסקית. את הכתיבה המשפטית הם רוכשים במהלך הלימודים: איך לנסח חוזים, התקשרויות וכל המסמכים המשפטיים. הם מקבלים את המיומנויות הדרושות. במקרה הטוב, הם שולטים בעולם הכתיבה המשפטית שהוא עולם ייחודי, מלא וגדוש.

אלא מה, עורכי דין במאה העשרים ואחת זקוקים גם למיומנויות הכתיבה העסקית. מהם הצרכים שלהם בכתיבה עסקית ?

הצרכים בכתיבה עסקית לעורכי דין ולמשפטנים

  • לדעת לענות לתשובה של לקוחות
  • לנהל תקשורת אפקטיבית במיילים ובתוכנות מסרים. (כמו וואטסאפ).
  • לבאר ללקוחות את ההחלטות המשפטיות או את ההשלכות בשפה ששווה לכל נפש.
  • לסכם פגישות, לכתוב דוחות, לכתוב ניירות עמדה או מיילים המביעים עמדה, לכתוב תקצירים שאינם משפטיים. במלים אחרות, לשלוט ברזי הכתיבה העסקית

שליטה בכתיבה עסקית למשפטנים ולעורכי דין

כתיבה עסקית לא נלמדת בפקולטות למשפט

למרבה הצער, מיומנות הכתיבה העסקית אינה נלמדת במהלך הלימודים האקדמיים. אבל, עורכי הדין העסקיים, ויש לא מעט כאלה בישראל, נזקקים לה מאוד. יש הבדל בין הכתיבה המשפטית לכתיבה העסקית. גם הבדל זה אינו בהיר דיו ונדרש במהלך החיים העסקיים בכלל והעבודה בעולם עריכת הדין בפרט.

מה עושים בסדנה לכתיבה עסקית לעורכי דין ?

בסדנה לכתיבה עסקית לעורכי דין, מבצעים את הפעולות ההדרכה הבאות:

  • ממפים את המסמכים העסקיים הדרושים בעולם התוכן.
  • מגדירים במדויק את ההבדל בין כתיבה עסקית לבין כתיבה משפטית.
  • רוכשים כלים בכתיבה עסקית בהקשר המשפטי. 
  • אנו דנים באופן השימוש של המסמך ובהתאמתו לקהל היעד ובשימוש בז'רגון המשפטי.
  • דנים בדילמות משפטיות בעולם הגוף, הנפש, התביעות והבריאות ובאופן פתרונן בכתב.

הדרכה אישית בכתיבה לעורכי דין

האמת היא שהרבה עורכי דין מרגישים נוח יותר בהדרכה אישית, 1:1, ופחות בסדנאות קבוצתיות. שוב, אולי משום שהם מתביישים בהעדר הידע שלהם ובציפיות הציבור מהם לשליטה מוחלטת בשפה.

אחד השירותים הנפוצים ביותר בשנים האחרונות הוא ההדרכה האישית בכתיבה לעורכי דין. כיום, עם ריבוי מספר עורכי הדין, התרחבו גם תחומי הפעילות של עורכי הדין: עורכי דין רבים עוסקים בתחומים עסקיים ולאו דווקא בעריכת דין קלאסית. כך לדוגמה, בגופים ציבוריים וחברות ממשלתיות בעלי השכלה משפטית בתחומים מגוונים: הוצאה לפועל, פרסום מכרזים, ניהול ידע, ניהול ועוד. כל התחומים הללו מצריכים כתיבה ותיעוד רבים לא משפטיים, שעורכי הדין אינם מקבלים אותם בלימודי המשפטים.

גם בעולם העסקי, עוסקים עורכי דין רבים עוסקים בתחומים מסחריים הנושקים לתחום המשפטי: חיתום (ביטוח), ניהול עסקאות, ניהול ידע. גם העידן הדיגיטלי מצריך מהיועץ המשפטי לתכלל את הייעוץ המשפטים עם מגוון מסמכים ארגוניים: פרוטוקולים, סיכומי ישיבות, ניירות עמדה ומצגות, שצריכות לדבר עם השפה המשפטית ברמה אחת ובמסר זהה. כל אלה מצריכים שליטה עמוקה יותר בתקשורת הכתובה. מגוון התפקידים והמנעד של היועצים המשפטיים גם מחדד להם את הצורך לחזק את ידיעת העברית הרשמית, את יכולת הניסוח ואפילו את כללי הפיסוק. רהיטות לשונית מגבירה תמיד את יכולת השכנוע וההשפעה המשפטיות.

דילוג לתוכן