מדריך: איך לכתוב חוות דעת לבית משפט

חוות דעת מקצועית לבית משפט היא דעתו של מומחה מקצועי בסוגיה מסוימת, שמתבררת בבית המשפט על רקע ערכאה משפטית. חוות הדעת המשפטית יכולה לנבוע מכל עולמות התוכן באשר הם. אין ספק, כי לאופן הכתיבה ולהצגת הדעה בכתב יש חשיבות עצומה לקבלת החלטה בערכאה  המשפטית וגם לביסוס המוניטין של המומחה בקרב השופטים, שכן תמיד יש ביקוש בכל ערכאות המשפט למומחים מקצועיים שהם מביני דבר, אמינים וגם יודעים לנסח את חוות דעתם כהלכה. דומה שחוות דעת מפורסמת ביותר בשנים האחרונות היא חוות הדעת של המומחה בטביעת רגליים, שנועד לחוות את דעתו על טביעת הרגל של רומן זדורוב, במשפט הרצח של תאיר ראדה.

חוות דעת משפטית יכולה להיות גם של רופאים, במשפטים על רשלנות רפואית, של מהנדסים ואדריכלים במקרה של רשלנות בבניין, מומחה כלכלי במקרה של הונאה וכיוצא באלה. הקו המשותף לכל המומחים הללו הוא הצורך שלהם לגעת בלב הסוגיה, להגדיר אותה בלא כחל ושרק ולהסביר את הפתרון. כך לדוגמה, חוות דעת שהיא ארכנית ומפורטת אך אינה נוגעת בסוגיה, רק מעייפת את הקוראים ולא נותנת להם מענה. חוות דעת משפטית יכולה להכריע את גורל חייו של אדם ושל משפחתו; כך למשל, בחוות דעת של ועדת רווחה, האם להוציא נער שסובל מפיגור ומאפילפסיה מביתו כדי שיתגורר במוסד או להשאיר אותו בביתו בטיפול צמוד. חוות דעת מקצועית הרווחת בבתי המשפט היא חוות דעת פסיכולוגית או פסיכיאטרית גם בנוגע לכשירות העמדה לדין של הנאשם או הנאשמת וגם בנוגע ליכולותיהם הנפשיות והקוגניטיביות.

איך רושמים חוות דעת משפטית

כתיבת חוות דעת היא מלאכת מחשבת של איזון בין הכללי לבין הפרטי; בין אמירה מפורשת לבין דיפלומטיות; בין פסקנות לבין מתן חופש החלטה. בכתיבת חוות דעת על הכותב ל"היכנס לראשו" של הקורא ובעיקר של השופטת או צוות השופטים, כדי להבין את הדילמה המתחוללת בראשם. מאחר שבבית המשפט הטיעונים נתונים ל"בעד" או ל"נגד", על חוות הדעת להביא בחשבון את התגובות המתבקשות של שני הצדדים כדי לתת מענה על

בכתיבת חוות דעת משפטית יש להביא בחשבון מספר גורמים: את רמת הידע של הקורא הסביר בתחום, את כמות המידע הרלוונטי עבורו עבור קבלת ההחלטה ואת התגובה שעשוי או עלול התוכן לייצר בקרב הסביבה המשפטית: התובע, הסנגורים, הנהלת בית המשפט. הקורא הסביר הוא גם השופט, אך לא רק הוא; בעצם הוא כל מי שחשוף למשפט או אפילו נמצא בו פיסית: הקורא הסביר הוא כל מי שהוא בר דעת, שמבין עניין, אבל לא מכיר את התחום לדוגמה: גלישה בעפיפוני רוח או פיגור שכלי. על הפרטים להיות מדויקים ונכונים, אך אם אתה ככותב לא מצליח לצאת מהם ולהציג להדיוט layman  את התמונה הכוללת, הם ילכו לאיבוד ואיתם גם השופטים. לכן, ככלל, יש לפשט את הכתיבה לפחות בשימוש באוצר המלים המקצועי. יש להנגיש את אוצר המלים בכמה אופנים: להציג את החלופות הלועזיות בעברית, להנהיר אותן בתוך הטקסט ובמקרים מסוימים גם לצרף מילון מונחים קצר, שמכיל לא יותר מ-10-15 מונחים. כדאי להציג את הנושא אבל לא להיכנס אליו בעומק יתר. ההקדמה צריכה להיות קצרה וממוקדת כדי להכניס את הקורא לסוד העניינים ולא יותר מכך. כל הארכה בהקדמה תהיה מיותרת, משום שעלינו לשמר את סבלנותו של הקורא, שהיא ממילא מוגבלת, לפירוט ולהסברים המפורטים הנוגעים לעניין עצמו, שלשמו נכתבה חוות הדעת.

כתיבת חוות דעת מקצועית לבית משפט היא כתיבה ברבדים. מומלץ להכין מספר טיוטות שלה כדי להגיע לתוצאה המושלמת. על הכותב גם לכתוב אותה באופן מודולארי, מאחר שלעתים היא מכילה מספר פרקים, ששונים זה מזה. אם נזכרים במשהו או בהיבט מסוים שנשמט מהזיכרון, כדאי להוסיף אותו. חשוב להבין שחוות דעת היא מסמך מורכב, ולכן גם הכתיבה שלה היא כזו.

חשיבות הניסוח בכתיבת חוות דעת משפטית

לניסוח יש חשיבות ראשונה במעלה בכתיבת חוות דעת משפטית. ראשית, על השפה להיות רשמית. בית המשפט הוא מוסד מכובד, שעבורו תקניות השפה היא ראשונה במעלה. מכאן, שעל הכותב להפגין שליטה בכללי הכתיב, הפיסוק והתחביר. עליו לכתוב משפטים עבריים לפי מליות הקישור ואוצר המלים שלהן. שנית, עליו להנהיר את המלים המקצועיות בגוף הטקסט ולהשתמש בחלופות המקובלות על בית המשפט. בעיקר, עליו להפגין גוף טקסט מגובש ולהימנע מדו-משמעות בשימוש המילוני. רבים, בשל העדר ידע, לא מודעים לדו המשמעות שמייצר טקסט או מלים מסוימות או אפילו סדר המלים במשפט. שלישית, ההימנעות מדו-משמעות, כלומר, האפשרות שביטוי או צירוף מלים יובנו ביותר מצורה אחת, היא קרדינאלית בכתיבת חוות דעת. מה גם שסדר המלים הגמיש שמאפשרת השפה העברית מייצר אפשרויות לדו-משמעות, שהן לעתים נסתרות מן העין הלא מזוינת. רביעית, התקינות הלשונית חשובה מאוד בעולם המשפט. שופטים רבים בקיאים ברזי השפה, והם עלולים להתחשב בפיסוק הקיים בכתב התביעה כדי לפרש אותו ולפסוק לפיו. (ואני מדברת מניסיון). יש לנכש מהשפה ביטויים שאינם תקינים ולארגן את המשפטים כך שיהיו עבריים ולגרום לטקסט להיות לכיד וברור.

אילו מקצועות נדרשים לדעת כיצד לכתוב חוות דעת משפטית

כדי לכתוב חוות דעת משפטית יש להיות מומחה מקצועי בתחום שבו נדרשת חוות הדעת המשפטית: כלכלן, רופא, פסיכיאטר או מומחה טכני. נוסף על כך, יש לשלוט בשפה העברית ובאוצר המלים שלה, מה שאומר שעל חוות הדעת לעבור עריכת לשון (שטח ועומק כאחד) כדי שהטקסט יהיה אחיד ברמתו, ברור ותקין תחבירית.

הצורך בסדנה בכתיבת חוות דעת משפטית

אנשי מקצוע מובילים בתחומם נדרשים לעתים לכתוב חוות דעת רפואית, פסיכיאטרית, פסיכולוגית או חברתית עבור בית המשפט. עבורם, זוהי תעודת זהות ואישור למוניטין המקצועי שצברו; עבור בית המשפט, זוהי אסמכתא חשובה שלפעמים יכולה לקבוע גורלות ואפילו חיי אדם. אופן הכתיבה של חוות הדעת חשוב אם כן לשני הצדדים, ויש לכתוב את חוות הדעת במקצועיות, ברגישות ותוך העברת המסר החשוב לבית המשפט, המקבל את ההחלטה. את כל אלה לומדים ב'סדנה לכתיבת חוות דעת לבית משפט בשיטת צורי.

דילוג לתוכן